podaj miejsca zerowe funkcji
Morgenstern: w ramach przygotowania do sprawdzianu znalazłam kilka zadań, co do których rozwiązania
chciałabym się upewnić.
| | x3−9 | |
Jedno z nich: wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f(x)= |
| |
| | √x−2 | |
czy moje próby rozwiązania mają sens? Proszę o jakieś wskazówki, co jest do poprawienia i co
zrobić dalej...
| x3−9 | | x(x−3)(x+3) (√x−2) | |
| = |
| |
| √X−2 | | x−2 | |
22 kwi 18:38
:)): 1. Dziedzina
Mianownik ułamka musi być różny od 0, ponieważ nie można dzielić przez 0 a pod pierwiastkiem
musi być liczba ≥ 0
W sumie daje nam to założenie, że
x−2 > 0
czyli x>2
2. Miejsca zerowe − czyli miejsca przecięcia z osią x, czyli punkty w których f(x) = 0 więc
podstawiam
x
3−9=0
x
3=9
x=
3√ 9
22 kwi 18:59
Morgenstern: OK, wielkie dzięki za pomoc!
22 kwi 20:28