suma
zombi: obliczyć
∑
nk=1 k*k!
Jakaś podpowiedź byłaby super!

z góry dzięki.
22 kwi 17:57
zombi: I to do sprawdzenia
I wykombinowałem takie coś:
Wtedy
| | k−1 | | 1 | | n!−1 | |
∑nk=1 |
| = 1 − |
| = |
| |
| | k! | | n! | | n! | |
22 kwi 18:33
22 kwi 18:51
zombi: Ooo na przyszłość będę miał sprawdzarkę, bo nie wiedziałem jaką komendą się sumy załatwia w
wolframie
22 kwi 19:00
zombi: AAAAA pierwszy przykład analogicznie:
k*k!=(k+1)!−k!
Stąd
∑nk=1 k*k! = 2!−1!+3!−2!+ ... + (n+1)!−n! = (n+1)!−1
Wolfram też tak pokazuje, dzięki ICSP, btw. gdzie mogę znaleźć spis komend do wolframa?
22 kwi 19:25
zombi: Lolć, dlaczego ja cię mylę z ICSP, sry Trivial
22 kwi 19:35
Trivial:
Wolfram nie ma spisu komend, bo on nie obsługuje "komend". To jest inteligentna wyszukiwarka,
która stara się interpretować zdania w języku angielskim. Zazwyczaj wystarczy popróbować i
któreś tam zadziała. Można też próbować składni Mathematica, ale to nie zawsze działa.
http://reference.wolfram.com/mathematica/guide/Mathematica.html
22 kwi 20:24
zombi: Ok, dzięki
22 kwi 23:00