trygonometria
denatlu: Zna ktoś jakiś patent na zapamiętanie wzorów redukcyjnych?
22 kwi 17:32
22 kwi 17:32
:): Dzięki Dominiki mi też się to przyda.
22 kwi 17:36
Dominik: nie wiem jak u was, ale u mnie ta metode wprowadzono na lekcjach w szkole.
22 kwi 17:37
Saizou : u mnie też

i jeszcze "chińskie" wzory na
sin(x±y)=sinxcosy±cosxsiny (czyt. sin−koko−sin)
cos(x±y)=cosxcosy±sinxsiny (czyt. koko−sin−sin)
22 kwi 17:40
denatlu: cos(90+200)=−sin200
dobrze?
22 kwi 17:42
denatlu: u mnie w szkole sie w karty gra.
22 kwi 17:43
:): Miałem tylko jedną z nich.

Druga zaś była omawiana tylko przy jednym przykładzie którego wcale z kumplem nie
zrozumieliśmy.
22 kwi 17:43
Saizou : np.
cos290=cos(270+20)=sin20
cw.IV 270+α
(zmiana na kofunkcję)
22 kwi 17:48
Saizou : lub też
cos(290)=cos(360−70)=cos70
22 kwi 17:50
denatlu: ale mi chodziło w tym przykładzie o to, że cos(90+x)=−sinx a potem sie okazuje, że x=200
22 kwi 17:54
irena_1:
cos(900+2000)=−sin2000=−sin(1800+200)=−(−sin200)=sin200
cos(900+2000)=cos2900=cos(2700+200)=sin200
Poza znanym wierszykiem dla ustalenia znaku:
"w pierwszej wszystkie są dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus"
mnie uczono jeszcze, że dla 1800 i 3600 (przy osi OX) funkcja jest ta sama, a dla 900 i
2700 (czyli przy osi OY) funkcja przechodzi w kofunkcję
23 kwi 08:54