....................................................
julis95: dziecko przesypywało piasek z foremki w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 5 cm x 5 cm x
6cm do sześciennego pojemnika o krawędzi 10 cm. jaką część pojemnika wypełniło wsypując 6
pełnych foremek?
5-latek : TO nie sa cztery wymiary tylko objetcos V jednego prostopaloscianu w wymiarach 5cm x5cmx6cm
wynosi 5*5*6=150cm
3 (tam Irena sie pomylila zamiast 3 ma byc 5 )
jesli wsypala 6 takich foremek to calkowita objetosc bedzie 6*150cm
3=900cm
3
Po drugie objetosc podawana jest w jednostkach szesciennych tj mm
3,cm
3 m
3
a jesli by to byly 4 wymiary to ta objetosc musialaby byc podana w jednostkach [j
4] bo np
3cm*3cm*5cm*5cm=225cm
4 a tak byc nie moze