plissssssssss pomóżcieeeeee
kaska: rozwiaz rownania wymierne:
42x−3=5
3x+2=1x−2
3x+1=2x
22 kwi 16:53
kaska: nikt nie pomoze?
22 kwi 16:59
:): 1) Wymnóż przez 2x−3.
22 kwi 17:01
:): 2) i 3)
Znasz metode na krzyża? Jesli tak to zastosuj.
22 kwi 17:01
:): I określ dziedzinę.
22 kwi 17:01
kaska: Ja tego nie kumam nie jarze nic nul więc jak możesz to napisz mi rozwiązanie!?
ładnie proszę!
22 kwi 17:03
Dominik: a) 4 = 5(2x − 3)
teraz dasz rade?
22 kwi 17:07
Dominik: oczywiscie najpierw dziedzina: 2x − 3 ≠ 0
22 kwi 17:07
:): Pierwsze.
Na początku określasz dziedzinę. Ułamek nie istnieje jeśli liczba w mianowniku jest równa 0.
Czyli przepisujesz to co jest w mianowniku i to nie może być równe zero.
| 4 | |
| =5/*(2x−3) D: 2x−3≠0 |
| 2x−3 | |
x≠1,5 x∊R\{1,5}
4=10x−15
10x=19
x=1,9, ∊D, czyli to jest odpowiedź.
22 kwi 17:09
kaska: i tak nic nie kumam chodzę do szkoły zaocznej i mam prace kontrolna z maty a mnie na tych
tematach nie bylo masakra jakas nie kumam nic! Zawsze muszę być na lekcji zeby cos zrozumiec
bo tak jestem ciemna masa
22 kwi 17:10
:): Nie panikuj. Przeanalizuj zadanie.
2) Robisz na krzyż.
| 3 | | 1 | |
| = |
| D: x+2≠0 i x−2≠0 , x≠−2, x≠2, x∊R\{−2,2} |
| x+2 | | x−2 | |
Teraz mnożysz przez mianowniki. Najpierw przez x+2, a potem x−2.
Zauważ, że wyrazy na dole sie poredukują.
3(x−2)=1(x+2)
3x−6=x+2
4x=8
x=2 2 jest wyrzucona z dziedziny, więc to równanie nie ma rozwiązania.
22 kwi 17:16
22 kwi 17:17
:): Sorki błąd.
3x−6=x+2
2x=8
x=4 należy do dziedziny, więc jest rozwiązaniem.
22 kwi 17:18
kaska: dziękuję bardzo ale to bardzo
22 kwi 17:21
:): Najważniejsze byś to pojęła dokładnie.
22 kwi 17:22
kaska: a to ostatnie to tez metoda na krzyz tak?
3x=2(x+1)
3x=2x+2
x=2
22 kwi 17:27
kaska: tylko nie kumam tego o co chodzi z dziedzina
22 kwi 17:28
Krzysiek : | | A | |
Kasiu . Jesli masz takie wyrazenie postaci |
| to B nie moze rownac sie 0 . |
| | B | |
Dlaczego ? Bo dostaniesz niedozwolone dzialanie czyli dzielenie przez 0 .
| | 1+4x | |
Przyklad |
| no to z tego co CI napisalem wyzej 2x+8 nie moze rownac sie 0 to x nie |
| | 2x+8 | |
rowna sie( − 4 ) bo jesli x rownaloby sie −4 to w mianowniku dostaniesz 0 a przez zero
dzielic nie wolno . Dlatego tez dziedzina tego wyrazenia bedzie zbior liczb R oprocz (−4) co
zapiszemy tak4
D=R\{−4}
22 kwi 23:42