Z matmą sobie jakoś tam radzę, ale to zadanie doprowadza mnie powolutku do szału:
log8 (201log201 64) − 12log4 128
Jest to zadanie z zeszytu ćwiczeń, rozwiązywałam je tak:
log8 (201log201 64) − 12log4 128 =
log8 64 − log4 √4 4 =
2−log4 42=
2−2=0
A w odpowiedziach jest 0,25
Co robię źle, bardzo proszę o pomoc.
| 1 | 1 | 7 | 7 | ||||
log4 128 = | log4 27 = | log4 2 = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | ||
2 − | *3,5= ? | |
| 2 |
Ja to liczyłam z wzoru k loga x = loga xk
| 1 | ||
i jak miałam 128 do potęgi | to 128 dałam pod pierwiastek a to wg mnie √4 4. I | |
| 2 |
Ale ja już jestem chyba matmą przeładowana bo
ciągle mi coś nie wychodzi