.......................................
julis95: prostopadłościan ma wy miary 2 cm x 4 cm x 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
prostopadlościanu .
22 kwi 16:34
Maciej: 2*1*4+2*4*5+2*5*1= 8+40+10= 54cm2
Całkowite pole tego prostopadłościanu wynosi 54cm2
22 kwi 16:44
Maciej: pomyłka, to jest dobrze

Pc = 2*2*4 + 2*2*5+ 2*4*5 = 76cm
2
22 kwi 16:47
julis95: a rysunek dane
wzór
22 kwi 16:51
Maciej:

Pc= 2ab+2ac+2bc
22 kwi 16:59
:): julis nie oczekuj, że ktoś to będzie robił za Ciebie. Po lewo masz działy i tam szukaj wzorów.
22 kwi 17:00