matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj wzory ogólne następujących ciągów geometrycznych
wajdzik:
Podaj wzory ogólne następujących ciągów geometrycznych: 24,12,6,...
1
q=
a
1
=24
2
a
n
=a
1
*q
n−1
1
1
a
n
=24*(
)
n
*(
)
−1
2
2
1
a
n
=(
)
n
*48
2
Coś mi tutaj nie wyszło a nie mam pojęcia czemu, odpowiedź to: a
n
=3*2
4−n
Mógłby ktoś zerknąć?
22 kwi 16:28
ICSP:
przecież to jest to samo .
22 kwi 16:29
Dominik:
1
a
n
=
n
* 48 = 2
−n
* 2
4
* 3 = 3 * 2
4 − n
2
22 kwi 16:31
wajdzik:
Tak, zgadza się.
22 kwi 16:33