Rozwiąż nierówność
kamczatka: Rozwiąż nierówność:
x(x+3)+3 < (x−2)2=7x=x2+3x+3<x2−4x+4+7x
x2+3x−x2+4x−7x<−3+4
0<1
tam gdzie < to jest znak mniejszy lub równy nie mogłem nigdzie znaleźć tego znaku.
To jak wychodzi 0<1 to jaki to zbiór będzie ?
22 kwi 15:54
krystek: ≥≤ na ekranie !
22 kwi 15:55
kamczatka: Tutaj poprawiony przykład:
x(x+3)+3 ≤ (x−2)2=7x=x2+3x+3 ≤ x2−4x+4+7x
x2+3x−x2+4x−7x ≤ −3+4
0 ≤ 1
22 kwi 15:59
kamczatka: to jaki to zbiór będzie ?
22 kwi 16:11
krystek: w nierówności znaki ==/ co robią?
22 kwi 16:12
kamczatka: x(x+3)+3≤(x−2)2+7x
x2+3x+3≤x2−4x+4+7x
x2+3x−x2+4x−7x≤−3+4
0≤1
22 kwi 16:21
kamczatka: to jaki to zbiór będzie ?
22 kwi 16:29
ICSP: x ∊ R
22 kwi 16:30
:): Jeśli 0 jest mniejsze bądź równe 1 to jest to prawda
x∊R
22 kwi 16:34
kamczatka: czyli x−em może być każda liczba rzeczywista: 1,2,3,−1,5,−10 ?
22 kwi 16:35
:): Na to wychodzi.
22 kwi 16:37
kamczatka: ale 0≤1
to dla mnie jest każda liczba większa lub równa 0. A czemu to jest x ∊ R ?
22 kwi 16:41
kamczatka: przecież −1 nie jest większe od 0
22 kwi 16:46
:): Ale tam nie masz x na końcu. Więc niczego na koniec nie możesz podstawić. Tylko do samego
równania.
22 kwi 16:47
kamczatka: a jakby było 0≤5 to też x ∊ R?
22 kwi 16:48
:): Przeczytaj to sobie. 0 jest mniejsze od 5. Prawda? Prawda, a więc x∊R.
Jesli na końcu wychodzi przedział taki, że x<3 to x∊(−∞,3)
Zaś jeśli 5≤0 to jest to fałsz. Bo jak 5 jest mniejsze od zera? Wtedy x∊∅.
22 kwi 16:51
kamczatka: co te kółko znaczy ? więc jeśli będzie 0=1, 0≤5 , 0 ≤1114414 to zawsze wtedy x ∊ R ?
22 kwi 16:55
:): ∅ − to znaczy zbiór pusty. Brak rozwiązania.
kamczatka pomyśl logiczne. 0 jestrówne 1

? Jest to prawda? Nie. Sprzeczność. Brak rozwiązania.
Na resztę już dałem Ci przykłady.
22 kwi 16:57
kamczatka: ok dzięki
22 kwi 16:58
:): Ale pojmujesz to? XD
22 kwi 16:58
kamczatka: pojmuje jak prawda to x∊R jak fałsz to brak rozwiązania
22 kwi 17:35
:): Tak, ale chodzi mi o liczby, że 5=5 albo cos innego.
22 kwi 17:36
kamczatka: jak 5=5 to wtedy też x∊R bo prawda ta ?
22 kwi 17:38
kamczatka: A jeśli jest 4≤5 to wtedy 0≤1 wychodzi ?
22 kwi 17:39
:): Jeśli masz już, że 4≤5 to wystarczy to określić czy jest to prawda czy fałsz.
22 kwi 17:40
:): Tak jeśli 5=5 to jest to prawdą. x∊R
22 kwi 17:40
:): Ale uczulam.
Jeśli zobaczysz coś takiego jak 3=6 to napisz wtedy pod tym sprzeczność. Bo jest wiele osób,
które przekreślają jeszcze =.
22 kwi 17:41
:): 3≠6 jest prawdą. 3=6 to fałsz.
22 kwi 17:42
kamczatka: Czyli można powiedzieć również że nierówność ma nieskończenie wiele rowiązań
22 kwi 17:43
kamczatka: ?
22 kwi 17:45
:): Tak.

Tylko musi ona być prawdą. I uważaj też na dziedziny, które są wcześniej wyznaczane.
22 kwi 17:47
kamczatka: A czemu takie równanie:
x2+4>0 nie ma rozwiązań przecież wyjdzie więcej jak 0.
22 kwi 17:51
kamczatka: ?
22 kwi 18:01
:):

Zawsze możesz narysować wykres.
Rysujesz funkcje x
2 + 4 i patrzysz w którym miejscu jest część znajduje się nad 0 (oś OX).
Znajduje się cała, a więc x∊R.
22 kwi 18:23