Wykaż, że kąta alfa
Olga: W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 14cm, a pole tego trójkąta wynosi 168cm2.
Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 5,25cm.
Wykaż, że kąt α między ramionami tego trójkąta jest większy od 30 stopni.
Mam jedynie, że ramiona mają po 25 cm i wysokość równa się 24cm.
22 kwi 15:49
irena_1:
Przede wszystkim jest to trójkąt ostrokątny, bo 25
2+25
2>14
2
Z pola trójkąta:
| | 336 | | 1 | |
sinα= |
| =0,5367> |
| =sin300 |
| | 625 | | 2 | |
W przedziale (0
0; 90
0) sinus jest funkcją rosnącą, więc
α>30
0
23 kwi 08:59