udowodnij że równanie ma 2 rozwiązanie większe od -p{3}
Beata: proszę o pomoc, mam udowodnić że równanie 2x+x2−3=0 ma dwa rozwiązania większe od −√3
22 kwi 15:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że x2−3 = 0 ⇔ x=√3 oraz x=−√3 ... szkic paraboli wykonaj
2x >0 dla dowolnego x
a więc ... aby 2x + x2−3=0
to g(x) = x2−3 musi być wartość ujemną ... stąd ... rozwiązania będą >−√3 i <√3
22 kwi 15:41
Beata: rzeczywiście, dzięki wielkie
22 kwi 15:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
jedyne co jeszcze trzeba zrobić ... czy nie może być przypadkiem tylko jedno rozwiązanie
i tu jest mały problem ... zastanów się nad tym ... jak by można było to łatwo pokazać
22 kwi 15:47