Obszar Zbieżności
Kacper Mat: Witam.
Chciałbym się tylko zapytać, czy dobrze rozumuję :
Mam ciąg funkcyjny fn(x) = ( xn )/ (1+xn) i mam określić obszar zbieżności i funkcje
graniczne .
Więc robię tak
liczę granice dla x=0 i x≠0≠ i wychodzi mi, że funkcja graniczna f(x)= 0 gdy x=0 i 1 gdy x≠0
Obszarem zbieżności jest zatem zbiór Liczb Rzeczywistych
Mam rację ?
22 kwi 15:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
| xn | | xn + 1 − 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| 1+xn | | xn+1 | | xn + 1 | |
z takiej postaci o wiele łatwiej wyciągnąć wnioski
i niestety ... jeżeli x∊<0;1) to wcale funkcją graniczą nie będzie f(x)=1
a co się dzieje dla x=−1
22 kwi 15:39
Kacper Mat: ale dlaczego od 0 do 1 ?
Nie rozumiem za bardzo tego, na co mam patrzeć przy wyznaczaniu czegokolwiek w przypadku
szeregów i ciągów funkcyjnych.
Obszarem zbieżność są takie x dla których f
n(x) zbiega do skończonej granicy. więc patrząc na
to, jeśli wziąłbym −1, to mam problem z tym, jak traktować −1 do nieskończoności, czy mam
liczyć z D'Hospitala

Nie widzę innego wyjścia...
22 kwi 15:46
Kacper Mat: tzn dlaczego 1 jest otwarta, a nie domknięta...
22 kwi 15:47