otwarte
Maciej: Dany jest ostrosłup trójkątny, jego wysokość ma taką samą długość jak bok podstawy. jaką ma
miarę kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy.
22 kwi 14:05
Maciej:
22 kwi 14:10
22 kwi 14:19
Kaja: a to jest ostrosłup prawidłowy? jaki trójkąt jest w podstawie?
22 kwi 14:21
Maciej: prawidłowy. ale nie jest napisane czy trójkat jest w podstawie
22 kwi 14:24
Kaja: no ale skoro to trójkątny to musi mieć trójkąt w podstawie
22 kwi 14:28
krystek:

| | H | | 2 | | a√3 | |
tgα= |
| OB= |
| h h= |
| H=a z warunków zadania |
| | OB | | 3 | | 2 | |
22 kwi 14:30
Kaja: powiedzmy, że krawędź podstawy jest równa a. wtedy też wysokość ostrosłupa h=a. niech ten kąt
| | a | |
nachylenia będzie α. wtedy tgα= |
| =√3. zatem α=600 |
| | 23*a√32 | |
22 kwi 14:33
krystek: | | 2 | | a√3 | | 2*a√3 | | a√3 | |
OB= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
stąd
| | a | | a*3 | |
tgα= |
| = |
| =√3⇒ α=60 |
| | a√33 | | a√3 | |
22 kwi 14:39