Rozwiaz i oblicz
otnas: Rozwiąż równanie
log2 (x−3) − log2 (7−x) = 3 − log2 5
Oblicz
2log2 4 + 3
22 kwi 14:01
Kaja: zał. x>3 i x<7
| | x−3 | |
log2( |
| )=log28−log25 |
| | 7−x | |
5(x−3)=8(7−x)
5x−15=56−8x
13x=71
22 kwi 14:08
Kaja: 2log24+3=2log24*23=4*8=32
22 kwi 14:09
otnas: a Drugie ?
22 kwi 14:10
otnas: wytlumaczysz mi 2 zadanie

D;
22 kwi 14:12
wredulus_pospolitus:
othas ... a własności logarytmow znasz

a
logab = b
22 kwi 14:14
otnas: wlasnie znam ale nie wiedzialem jak to zasotsowac ; ///
22 kwi 14:15
Kaja: najpierw skorzystałam z własności ar+s=ar*as a potem z tego, że alogab=b i właśnie
stąd 2log24=4
22 kwi 14:17
otnas: okej teraz rozumiem , dzieki
22 kwi 14:21