Geometria, stosunek
Giewont:

Punkty D, E dzielą bok AB trójkąta ABC na trzy
odcinki mające taką samą długośd. Punkt F jest
środkiem boku BC. Odcinki CE i DF przecinają się
w punkcie G (zobacz rysunek). Oblicz stosunek
pola trójkąta CDG do pola trójkąta ABC.
Bardzo proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak to zrobic!
22 kwi 13:05
Giewont: Czy naprawdę nikt nie umie mi pomoc? Jest to dla mnie bardzo ważne..
22 kwi 13:16
aniabb:
stosunek = 2/9
22 kwi 13:22
aniabb: w trójkącie CDB df i ce to środkowe i przecinają się w stosunku 2/1
policz z proporcji wysokości trójkącików i potem pola
22 kwi 13:24
aniabb:
| h fiolet | | 3y | |
| = |
| ⇒ hżółte =2h/3 = H/3 |
| h żółte | | 2y | |
Pole CDG = a•H/2−a•H/3/2 = 2/3 aH/2
Pole ABC = 3 aH/2
stosunek 2/3 /3 = 2/9
22 kwi 13:31