trygonometria
akante: wiedząc że α jestem kątem ostrym i cosα=√√2−√1 oblicz sinα i tgα
Pomoże ktoś?
22 kwi 12:49
Kaja: sin2α+cos2α=1
sin2α+(√√2−1)2=1
sin2α+√2−2*√√2*1+1=1
sin2α+√2−2√√2=0
sin2α=2√√2−√2
sinα=√2√√2−√2
22 kwi 13:25
Kaja: | | sinα | |
tangens oblicz ze wzoru tgα= |
| |
| | cosα | |
22 kwi 13:26
wredulus_pospolitus:
na pewno dobrze zapisaleś wartość cosinusa

bo coś mi to podpada
22 kwi 13:27
akante: √√2−1 tak powinien wygladac cosinus przepraszam
22 kwi 15:43
Mila: sin
2α=1−cos
2α
sin
2α=1−(
√2−1)
sin
2α=1−
√2+1
sin
2α=2−
√2
sinα=
√2−√2
| | √2−√2 | | (√2−√2)*(√2+1) | |
tgα= |
| = |
| = |
| | √√2−1 | | √2−1 | |
=
√2√2=
√√8=8
1/4=
4√8
22 kwi 17:07
akante: Dziękuję pięknie
22 kwi 17:30
Mila: ostatnia linijka źle.
Ma być:
√√2=4√2
22 kwi 17:38
Mila: Popraw ostatnią linijkę, złapałam wirusa komputerowego i miałam kłopoty z poprawą wpisu.
22 kwi 17:39