Działania na liczbach i wyrażeniach
Matcat: Wykaż, że log32*log33*log54*log65*log76*log87*log98*log109=log2
Z góry dziękuje, za pomoc!
22 kwi 12:21
Matcat: znalazłem błąd, zamiast log
33 powinno być log
43 przepraszam
22 kwi 12:22
wredulus_pospolitus:
zastosuj:
logab*logca = logcb
22 kwi 12:23
aniabb: zapisz od końca i zastosuj wzór że logab•logbc=logac
22 kwi 12:24
Mila:
log
32*log
43*log
54*log
65*log
76*log
87*log
98*log
109=
| | log2 | | log3 | | log4 | | log5 | |
= |
| * |
| * |
| * |
| * |
| | log3 | | log4 | | log5 | | log6 | |
| | log6 | | log7 | | log8 | | log9 | |
* |
| * |
| * |
| * |
| =log2 |
| | log7 | | log8 | | log9 | | log10 | |
22 kwi 16:05