Dane są wielomiany W(x), P(x),Q(x).
Monia: PROSZĘ O POMOC

Dane są wielomiany:
W(x)= −8x+4
P(x)= x
2+2x−1
Q(x)= 5x
3−x+4
Wyznacz:
14*W(x)*P(x)−Q(x)
22 kwi 12:17
22 kwi 12:18
Monia: Czy mógłby ktoś potwierdzić, czy dobrze rozwiązałam? Często gdzieś się pomylę z "+" lub "−", a
zadanie jest na ocenę, więc zależy mi żeby było dobrze rozwiązane
14*(−8x+4)*(x2+2x−1)−5x3−x+4=
=14*(−8x3+8x2−16x2+8x+8x−4)−5x3−x+4=
=−2x3+2x2−4x2+2x+2x−1−5x3−x+4=
=−7x3−2x2+3x+3
22 kwi 12:34
ICSP: już w pierwszej linijce jest błąd
22 kwi 12:35
22 kwi 12:36
Monia: Dzięki za pomoc

Drugi raz zrobiłam i wyszło mi poprawnie −7 x
3−3 x
2+5x−5
22 kwi 13:52