stoz
Maciej: Kąt zawarcia stożka wynosi 60stopni, natomiast wysokosc12cm. Oblicz pole podstawy stożka..
22 kwi 11:50
Maciej: prosze o pomoc
22 kwi 11:54
aniabb:

r
√3=12 więc r=4
√3
Pole = πr
2 = π•(4
√3)
2 = π•48
22 kwi 12:18
Maciej: czyli P= 48πcm2 ?
22 kwi 12:23
aniabb: tak
22 kwi 12:26
Maciej: Ania pomóż −x3+5x2+3x−15= 0
22 kwi 12:31
aniabb: wreszcie poprawnie napisany przykład

−x
2(x−5)+3
(x−5)=0 musi być to samo w obu nawiasach i wtedy zielone za nawias
(−x
2+3)
(x−5)=0
−(x
2−3)(x−5)=0
−(x−
√3)(x+
√3)(x−5) = 0
zatem x=
√3 lub x=−
√3 lub x=5
22 kwi 13:07