Zbadaj dla jakich wartości parametru m istnieją rozwiązania równania
akante: √3sinx+cosx=m
pomoże ktos ? nie czaje bazy wcale
22 kwi 11:42
wredulus_pospolitus:
| | √3 | | 1 | | m | |
√3sinx + cosx = m <=> |
| sinx + |
| cosx = |
| <=>
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
<=>cos30sinx + sin30cosx = m/2 <=> sin(30+x) = m/2
i co dalej
22 kwi 11:46
22 kwi 11:54
akante: mhmm dziekuję za odpowiedzi jednak dalej jest to dla mnie niejasne dosyc:(
22 kwi 12:36
wredulus_pospolitus:
ale co konkretnie jest dla Ciebie 'niejasne'

czy wiesz jak wygląda wykres sinx

czy masz przed soba tablice ze wzorami trygonometrycznymi
22 kwi 12:37
akante: wiem jak wygląda wykres sinx

niejasne jest dla mnie to <=>cos30sinx + sin30cosx = m/2 <=>
sin(30+x) = m/2 to co jest wczesniej rozumiem
22 kwi 12:47
akante: wiem jak wygląda wykres sinx

niejasne jest dla mnie to <=>cos30sinx + sin30cosx = m/2 <=>
sin(30+x) = m/2 to co jest wczesniej rozumiem
22 kwi 12:48
Kaja: a kojarzysz wzór sin(α+β)=sinα*cosβ+cosα*sinβ?
22 kwi 13:46
wredulus_pospolitus:
akante −−− i dlatego moim ostatnim pytanie bylo czy masz przed soba tablice ze wzorami
trygonometrycznymi
jest to jedne z podstawowych wzorów
22 kwi 13:53
akante: wiem wiem kojarze ten wzor ale czemu z 30 stopni?
22 kwi 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
startujemy od
√3*sinx ... chcę zastosować wzór na sin(x+y) = sinx*cosy + siny*cosx
wtedy 'jakoś' ten
√3 muszę zamienić na cosy .... tyle że cosy <
√3 ... ale już nie dla
| | √3 | |
a wiem dla jakiego kąta y zachodzi cosy = |
| |
| | 2 | |
i dlatego równianie dzielę na 2 i zamieniam odpowiednio
22 kwi 15:44
akante: dziekuję

kumam czacze teraz
22 kwi 18:30