miejsxce
Maciej: Znajdź miejsce zerowe funkcji
f(x) = { 2x−3 dla x≤0
x−1 dla x> 0
prosze o pomoc
22 kwi 10:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to rozwiązujesz:
2x−3 = 0 i sprawdzasz czy będzie to dla x≤0
oraz x−1 i sprawdza czy będzie to dla x>0
22 kwi 11:03
aniabb:
2x−3=0 ⇒ x=3/2 ∉ D
x−1=0 ⇒ x=1 ∊D
22 kwi 11:08
asdf:
22 kwi 11:08
Maciej: 2x−3=0
2x=3
x= 32
x−1=0
x=1
22 kwi 11:10
Maciej: Ok ak samo mi wyszło dzieki !
22 kwi 11:10
asdf:

nie wyszło Ci tak samo.
x=1
22 kwi 11:15
Maciej: no jak to nie?x=1
x = 32
22 kwi 11:17
asdf: no nie..przerywane proste to już nie są części funkcji − nie należą one do przedziałów.
funkcja:
f(x) = { x+1, dla x > 0;
{ 2x−3, dla x ≤ 0
22 kwi 11:20