Proszę o pomoc!!
Duśka: 1.Losujemy jedną liczbę spośród licz czterocyfrowych, w których zapisie uzyto cyfr: 1,2,3,4
cyfry się niepowtarzają. Oblucz prawdopodobobieństwo tego, że będzie to liczba parzysta.
2.Wyznacz równanie prostej prostopadłej do preostej 4x + y + 1 = 0 i przechodzącej przz punkt
P(4,3)
3. Promień okręgu opisanego na prostąkącie o bokach długości 3 i 4 jest równa?
4. Jęsli punkt S(2,0) jest środkiem odcinka o końcach A(3,4) i B, to ile wynosi B?
22 kwi 10:44
irena_1:
1.
Wszystkich liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z czterech cyfr jest 4!=24.
Liczba parzysta musi mieć na końcu 2 lub 4. Takich liczb jest 2*3!=12
22 kwi 11:06
irena_1:
2.
Prosta prostopadła do danej ma równanie typu
x−4y+k=0
i przechodzi przez punkt (4, 3)
4−3*4+k=0
4−12+k=0
−8+k=0
k=8
x−4y+8=0
22 kwi 11:07
22 kwi 11:07
irena_1:
3.
d− przekątna prostokąta
d=2r
(2r)
2=3
2+4
2
4r
2=9+16=25
22 kwi 11:09
irena_1:
4.
B=(a, b)
S=(2, 0)
a=1 i b=−4
B=(1, −4)
22 kwi 11:11