rów
Maciej: x2+16=(x−4)2+8x
x2+16= (x2−2*x*4+42)+8x
(x−4)(x+4) = (x2−8x+16+8x)
(x−4)(x+4)=(x−4)(x+4)
równanie
22 kwi 10:27
Maciej: dobrze? niech ktos napisze
22 kwi 10:38
wredulus_pospolitus:
tak ... lewa = prawej
22 kwi 10:38
babyclon: x
2 + 16 nie możesz sobie rozłożyć na (x−4)(x+4).
Wzór jest taki: a
2 − b
2 = (a−b)(a+b) I tam jest − a nie +
22 kwi 10:38
wredulus_pospolitus:
ale
x2+16 ≠ (x−4)(x+4) = x2 − 16
22 kwi 10:38
Maciej: rówanie ma 1 czy 2 rozwiązania wtedy? w odpowiedzi?
22 kwi 10:39
Maciej: czyli co w pierwszym zmieniam znak? z − na +
22 kwi 10:44
babyclon: Równanie to jest tożsamościowe, bo wychodzi, że L=P
22 kwi 10:44
Maciej: czyli równanie jest nieoznaczone? (mawiele rozwiązań?
22 kwi 10:46
babyclon: Tak, ma nieskończenie wiele rozwiązań, bo wyszło ci:
x2 + 16 = x2 + 16
22 kwi 10:47