Trzy zadania. Osoba która mi pomoże uratuje mnie od komisa
Johny: Witam.
Przedstawiam trzy zadania od których zależy moja ocena z matmy na koniec roku.
| | x + 8 | |
1.Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x) = |
| |
| | x2 − 64 | |
2.Narysuj wykres funkcji określony wzorem f(x) = 2
X − 1 podaj maksymalne przedziały
monotoniczności i najmniejszą wartość dla której przyjmuje ta funkcja.
3. Podaj maksymalne przedziały monotoniczności funkcji i najmniejszą wartość. Określonej wzorem
f(x) = 2(x+3)
2 −5
22 kwi 10:21
Maciej: 1.(x2−64)=0
(x−8)(x+8)=0
x≠−8
x≠8
D∊r\{−8;8}
22 kwi 10:29
iekso: 2. narysuj wykres funkcji 2
x a potem przesuń go o wektor [0,−1] (o jeden w dół

)
22 kwi 10:31
babyclon: 1. Aby wyznaczyć dziedzinę tej funkcji to wartość w mianowniku nie może być równa zero, a więc
gdy x spełnia te równanie: x2 − 64 = 0 to te x nie należy do dziedziny funkcji
Df należy do R \ {−8, 8}
2. Wykresem funkcji jest 2x z przesunięciem wykresu o jedną jednostkę w dół. Moim zdanem jest
to funkcja rosnąca dla x należącego do liczb rzeczywistych, i ta funkcja nie przyjmuje
najmniejszej wartości, jedynie dąży do −1..
3. Punkt wierzchołka wynosi: W=(−3, −5) współczynnik kierunkowy a>0 więc ramiona są skierowane
do góry. Więc funkcja jest malejąca dla x<−3, a rosnąca dla x>−3 Najmniejsza wartość funkcji
to −5.
22 kwi 10:35