Rozwiąż równanie trygonometryczne
Daria: 1. Rozwiąż równanie
| | π | | π | | π | | π | |
tg (x+ |
| ) = tg ( |
| −x) w przedziale (− |
| , |
| ). |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Szukałam rozwiązań i znalazłam dwa bardzo podobne, ale paru rzeczy nie rozumiem.
Rozwiązanie nr 1:
| | 5π | | π | |
Po czym podana odpowiedź: x∊(− |
| ; |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
Rozwiązanie nr 2 różni się tylko dodaniem pewnej zależności, której nie rozumiem:
x +
π3=
π2−x +
kπ
x=
π6 +
kπ
x=
π12 +
kπ2
Rozumiem do momentu, w którym wychodzi nam ten x. Ale skąd w odpowiedzi pojawia się ten drugi?
I o co chodzi z tym kπ?
wredulus_pospolitus:
'drugie rozwiązane'
przecież to jest to samo tylko jest (prawidłowo) dodany okres tangensa na końcu
pamiętaj że wartości tgx 'powtarzają' się co pewien czas ... tym 'pewnym czasem' jest dokładnie
wielokrotność liczby 'pi'.
| | 5pi | |
dlatego w pierwszym sposobie w odpowiedzi 'magicznie' pojawiła się wartość − |
| i bez |
| | 12 | |
odpowiedniego wyjaśnienia by było potraktowane jako zadanie źle zrobione + 'zerżnięta' od
kogoś odpowiedź