matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
help:
pierwszy wyraz ciagu geo jest rowny 729, a ostatni 96. wiedzac ze suma wyr tego ciagu wynosi 1995 oblicz iloraz ciagu i liczbe wryazow tego ciagu prosze o pomoc
22 kwi 09:18
wredulus_pospolitus:
a
1
= 729 a
n
= 96
1−q
n−1
S
n
= a
1
= 1995
1−q
a
n
96
= q
n−1
=
<−−− wyznacz 'n' i q z tego ukladu równan
a
1
729
22 kwi 09:23