funkcje
nnita.: Punkt W=(0,2) jest wierzcholkiem paraboli bedacej wykresem funkcji kwadratowej amiejscem
zerowym jest liczba 3. znajdx wzór tej funkcji i drugie miejsce zerowe.
22 kwi 09:13
krystek: y=a(x−0)2+2 i teraz warunek f(3)=0
22 kwi 09:15
nnita.: 0=a(3−0)2+2
0=a*9+2
0=9a+2
a=−2/9
i teraz drugie miejsce zerowe
dobrze ?
22 kwi 09:19
krystek: tak
22 kwi 09:20
krystek:
22 kwi 09:22
nnita.: a jak drugie miejsce zerowe obliczyc ?
22 kwi 09:23
krystek: zapisz jaki masz wzór funkcji
22 kwi 09:24
krystek: y=ax2+2⇒ y=... i teraz m zerowe to y=0 ⇔ax2+2=0
22 kwi 09:26
nnita.: dziekuje
22 kwi 09:28
aniabb: x
w jest średnia arytmetyczną miejsc zerowych
| | x1+3 | |
więc 0= |
| więc x 1=−3  |
| | 2 | |
22 kwi 09:28
krystek: Tak Aniu , dlatego wykonałam rysunek ale nnita tego nie zauważyła.
22 kwi 09:32
aniabb: dlatego jej wprost napisałam

witaj Krystko
22 kwi 09:45