Wyznacz dziedzine funkcji
Soczek: Zbiorem wartości funkcji opisanej wzorem:
| | x−2 | |
f(x)= |
| jest ZWf={−1,−3,0,4} |
| | 2x+4 | |
21 kwi 23:24
Technik:
Polecenie to wyznacz dziedzinę bo tak napisałeś
Df=R\{−2}
21 kwi 23:26
Soczek: być może nie zrozumiałem tego co napisałeś ale w odpowiedziach znajduje się taki zapis
| | 4 | | 3 | | 2 | |
Df={−2 |
| , −1 |
| , − |
| , 2} |
| | 7 | | 7 | | 3 | |
21 kwi 23:32
Cusack: Technik ; wyznaczyć dziedzinę trzeba, mając dany zbiór wartości.
Więc zbiór wartości będzie trochę inny niż podałeś.
21 kwi 23:41
Cusack: czyli policz: f(1), f(−3), f(0) i f(4)
21 kwi 23:44
Cusack: nieeee

przecież to wartości. mój post wyżej − do bani. nie patrzeć
21 kwi 23:45
zombi: f(x)= −1
f(x)=−3 itd.
o to chodziło Cusackowi
21 kwi 23:46
Cusack: właśnie tak
21 kwi 23:47
Soczek: Nie wiem czy robie to dobrym sposobem ale pierwsze wyszło [metodą kombajnowania

]
x−2=4 (2x+4)
x−2=8x+16
−7x=18/−7
Wychodzi

! weeeeee
Ale nie wiem czy taki zapis jest poprawny
21 kwi 23:55
zombi: Jasne, że dobrze, tylko napisz gdzieś tam, że x≠−2 i wtedy z górki lecisz.
21 kwi 23:58