Dowód
Technik: | | a3+b3 | |
Wykaż, że dla dowolnych liczb ujemnych a,b wartość wyrażenia |
| jest większe |
| | a2b+ab2 | |
od 1
| a2−ab+b2−ab | | a2−2ab+b2 | | (a−b)2 | |
| = |
| = |
| >0 i to już koniec dowodu czy trzeba |
| ab | | ab | | ab | |
jeszcze coś zrobić
21 kwi 22:42
$$: pomnóż przez ab..bo i tak będzie dodatnie, wiec nie zmienisz znaku...
21 kwi 22:43
$$: w 4 linijce zamiast a+b w mianowniku powinno byc ab
21 kwi 22:44
Technik: ok zaraz poprawię
21 kwi 22:44
$$: przydało by się jeszcze moim zdaniem założenie, że a≠b
21 kwi 22:51
$$: przepraszam a≠−b
21 kwi 22:52
zombi: Nie musisz tego założenia, bo a,b<0 czyli a+b nigdy nie będzie 0 oraz ab nie bedzie nigdy 0
21 kwi 22:53
Technik: @zombie czyli można zostawić w postaci z postu 22:42 ?
21 kwi 22:54
$$: no fakt, przepraszam już mi oczy nie domagają
21 kwi 22:54
jikA:
Technik na pewno tak brzmi polecenie chodzi mi " ... jest większe od 1" czy może
" ... jest nie mniejsze od 1"?
21 kwi 22:58
Technik: jest większa od 1 na pewno tak
21 kwi 22:59
zombi: To coś nie tak, bo weźmy a=b i mamy =0 a jest tylko >0.
21 kwi 23:01
Technik: to nie mam innego pomysłu na ten dowód
21 kwi 23:02
jikA:
To zadanie jest źle sformułowane bo dla a = b mamy równość przykład dla a = −1 oraz b = −1
| −1 − 1 | |
| = 1 jak widać nie jest to większe od jedynki tylko równe. |
| −1 − 1 | |
21 kwi 23:02
21 kwi 23:04
zombi: Treści nie sprecyzowali, więc tak jak napisali powinieneś dodać, że a≠b, $$ na początku dobrze
napisał, tylko później zmienił na a≠−b, bo chodziło mu o mianownik, a nim nie musimy się
przejmować.
jikA przepraszam, że wbiłem ci się w temat
21 kwi 23:08
Technik: czyli wystarczy tylko założenie a≠b i reszta ok ?
21 kwi 23:09
jikA:
Nie masz za co przepraszać pisz.
21 kwi 23:13
Technik: dziękuje

dla każdego
21 kwi 23:19