rozwiąż równanie
zaq: 12x4+7x3+7x−12=0
21 kwi 22:24
ICSP: grupowanie 1 z 4 oraz 2 z 3
21 kwi 22:26
Janek191:
12 x
4 + 7 x
3 + 7 x − 12 = 0
12*( x
4 − 1) + 7 x *( x
2 + 1) = 0
12*( x
2 − 1)*( x
2 + 1) + 7 x *( x
2 + 1) = 0
( x
2 + 1)*[ 12*( x
2 − 1) + 7 x] = 0
( x
2 + 1)*( 12 x
2 + 7 x − 12 ) = 0
x
2 + 1 > 0 dla dowolnej liczby x ∊ R
12 x
2 + 7 x −1 2 = 0
Δ = 7
2 − 4*12*( −12) = 49 + 576 = 625
√Δ = 25
| | − 7 − 25 | | − 32 | | 4 | |
x = |
| = |
| = − |
| |
| | 24 | | 24 | | 3 | |
lub
| | − 7 + 25 | | 18 | | 3 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 24 | | 24 | | 4 | |
=======================
22 kwi 09:14