Oblicz wartość wyrażenia (a+b)^2
Oskar: Jutro sprawdzian z liczb rzeczywistych. Ostatnio mieliśmy zadanie, z którym miałem problem.
Mianowicie:
Niech a = 2√2 + 1 , b = a−1 . Oblicz wartość wyrażenia (a + b)2
Niby proste, ale te liczby , które trzeba podstawić utrudniają mi znacznie to zadanie...
21 kwi 22:20
Technik:
| | 1 | |
(2√2+ |
| ) 2  |
| | a | |
21 kwi 22:22
21 kwi 22:23
krystek: | | 1 | | a2+1 | | 4*2+1 | |
można też tak (a+ |
| )2=( |
| )2= |
| = |
| | a | | a | | (2√2)2 | |
21 kwi 22:26
Mila:
a=2
√2+1
| | 1 | |
a−1= |
| usuwam niewymierność z mianownika |
| | 2√2+1 | |
| 1 | | 2√2−1 | | 2√2−1 | | 2√2−1 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2√2+1 | | 2√2−1 | | 4*2−1 | | 7 | |
| | 2√2−1 | |
(a+b)2=(2√2+1+ |
| )2= |
| | 7 | |
| | 16√2+6 | | 548+192√2 | |
=( |
| )2= |
| |
| | 7 | | 49 | |
21 kwi 23:30