Udowodnij...
Andrzej: W trapezie ABCD o podstawie AB poprowadzono przekątne AC i BC. Przecinają się one w punkcie O.
| | |AO| | | |BO| | |
Udowodnij, że |
| = |
| |
| | |AC| | | |BD| | |
21 kwi 22:13
Andrzej: oczywiście przekątne AC i BD
21 kwi 22:16
Andrzej: ktoś, jakiś pomysł?
21 kwi 22:41
Andrzej: Wskazówka: Przez punkty D, O i C poprowadź prostopadłe do podstawy AB i zastosuj odpowiednie
jednokładności. Może teraz ktoś cos mi podpowie? Bo ja niestety jeszcze nic nie widzę...
21 kwi 23:09
Mila:
| | a | |
ΔABO∼ΔDCO w skali k= |
| − cecha kkk |
| | b | |
1) kąty oznaczone literą α są równe jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
2) kąty oznaczone literą β są równe jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
3)kąty oznaczone literą δ są równe jako kąty wierzchołkowe
BB
Odpowiednie boki trójkątów są proporcjonalne
| BO | | a | | AO | | BO | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| OD | | b | | OC | | OD | |
cnw
21 kwi 23:12