proszę
Justyyyna ;d: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym H=8cm , kr. podst. =12cm. Oblicz długość promienia kuli
wpisanej i opisanej na tym ostrosłupie.
Bez rysunku. Chodzi mi czy sa jakies zależności itp . jeśli nie, to jak to oblicyć.
21 kwi 22:05
Mila:
1) promień kuli opisanej na tym ostrosłupie jest równy promieniowi okręgu opisanego na
trójkącie
równoramiennym o podstawie 12√2 i H=8
2) promień kuli wpisanej jest równy promieniowi okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o
podstawie a=12 i H=8.
22 kwi 00:13