W szufladach o numerach 1,2 i 3 rozmieszczono 3 kule białe, 3 kule czarne i 3 ku
BLS: W szufladach o numerach 1,2 i 3 rozmieszczono 3 kule białe, 3 kule czarne i 3 kule zielone.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w każdej szufladzie będą kule (kule i szuflady rozróżniamy)
a) tego samego koloru
b) trzech kolorów
Proszę o wytłumaczenie jak rozwiązać to zadanie.
21 kwi 22:02
BLS: podbijam
21 kwi 22:39
Mila: Ω=3
9
a) A− w każdej szufladzie znajdą się kule w tym samym kolorze
|A|=3! ( permutacja 3 szuflad)
b) B− w każdej szufladzie znajdą się kule trzech kolorów
|B|=3!*3!*3!
| | 3!*3!*3! | | 8 | | 8 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | 39 | | 36 | | 729 | |
22 kwi 00:04
Gal: Jest ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego tak to liczymy?
30 kwi 15:56
Godzio:
A czego konkretnie nei rozumiesz?
30 kwi 16:09
Gal: Dlaczego tam ma być permutacja 3 szuflad i czy możliwe jest zeby wszystkie kulki były w jednej
szufladzie
1 maj 12:05
Adrian: W zadaniu podane jest, że w każdej szufladzie są kule tego samego koloru więc nie jest możliwe,
żeby wszystkie były w jednej szufladzie skoro w każdej ma być ten sam kolor.
28 maj 10:47