długośc ramion w trapezie w ukł. wspołrzędnych
Ola: Proste k i l są równoległe do osi OX i przecinają wykres funkcji −4|x| odpowiednio w
punktach A,B i C,D w ten sposób, że czworokąt ABCD jest trapezem o polu 6 i wysokości 2.
Oblicz obwód trapezu.
narysowałam wykres, wypisałam wzory prostych, mam ew. wygląd punktów A,B, C,D. i udało mi się
tylko dojść do tego że a+b=6
więc do obwodu potrzeba mi jeszcze ramion, i nie mam pomysłu jak je wyliczyć
Jakieś sugestie ?
21 kwi 21:43
czarek:

a+b=2c
6=2c
c=3
obw=6+6=12
mogę się mylić
23 kwi 23:13
Eta:
Ob= 6+2√5
23 kwi 23:19
yroz: Wie ktoś jak to rozwiązać ?
29 kwi 12:28
Wallach: a+b=6
A=(−x; f(− x ))=(−x ; −4/x)
B=(x; f(x)) = (x; −4/x)
zatem:
|AB|=a=√(x−(−x))2 + (−4/x + 4/x))2=2x
C=(x1; f(x1)) = (x1; −4/x1) = (x1; −4/x + 2) [przyp. odległość między odcinkami wynosi
h=2,
zatem f(x1) = f(x) + 2]
D=(−x1; f(−x1)) = (−x1; −4/x1)
|CD| = 2x1
f(x1) = f(x) + 2
−4/x1=−4/x + 2
po przekształceniu
x1=4x/(4−2x)
|CD|=b=2 * 4x/(4−2x)= 8x/(4−2x)
Wracamy do a+b=6 i rozwiązujemy równanie kwadratowe pamiętając o założeniach. [a,b∊(0;6)]
29 kwi 17:09
Arek:

Witam, proszę o sprawdzenie

A=(Xa, −4/Xa)
D=(Xd, −4/Xd)
a − 2Xd, b − 2Xa
Układ:
2Xd+2Xa = 6 /:2
−4/Xa − (−4/Xd) = 2 /* wysokość trapezu = 2, więc Ya−Yd=2 */
Po przekształceniu:
Xa
2+Xa−6=0
Delta = 25
Xa = −3 ⋁ Xa'= 2
Xd = 6 ⋁ Xd'= 1
A=(−3, −4/3), D=(6, −2/3) ⋁ A'=(2,−2), D=(1,−4)
|A'D'| =
√5 więc L= 6+2*
√5
I tu pojawia się moje pytanie, mianowicie, dlaczego drugi wynik jest niezgody z rozwiązaniem?
Bo Xa ⋀ Xd powinny być mniejsze od zera (tak jak na rysunku)?
5 maj 13:47
MAturzysta :): skąd wzięło się to ,,po przekształceniu: xa2 xa − 6 = 0 ? Bo nie mogę wykminić?
7 maj 21:49