Cztery liczby tworzą ciąg arytmetyczny.
wajdzik: Cztery liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli do pierwszej z nich dodamy 2,do drugiej 1,do
trzeciej 3, a do czwartej 11, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz oba ciągi:
(a,b,c,d)−ciąg arytmetyczny
(a
1+2;b+1;c+3; d+11)ciąg geometryczny
(a
1+2;a
1+r+1;a
1+2r+3;a
1+3r+11)
| | a1+r+ | | a1+2r+3 | |
{ |
| = |
| |
| | a1+2 | | a1+r+1 | |
{
| | a1+2r+3 | | a1+3r+11 | |
{ |
| = |
| |
| | a1+r+1 | | a1+2r+3 | |
{(a
1+r+1)(a
1+r+1)=(a
1+2)(a
1+2r+3)
{(a
1+2r+3)(a
1+2r+3)=(a
1+r+1)(a
1+3r+11)
{a
12+a
1r+a
1+a
1r+r
2+r+a
1+r+1=a
12+2a
1r+3a
1+2a
1+4r+6
{a
12+2a
1r+3a
1+2a
1r+4r
2+6r+3a
1+6r+9=a
12+3a
1r+11a
1+a
1r+3r
2+11r+a
1+3r+11
{2a
1+2r+r
2+1−5a
1−4r−6=0
{8a
1+2a
1r+4r
2+12r+9−3a
1−12a
1−3r−3r
2−11=0
{r
2−2r−5−3a
1 /*(−1)
{r
2−2r−6a
1−2
{−r
2+2r+5+3a
1
{r
2−2r−6a
1−2
−3a
1+3=0 a
1=1
r
2−2r−5−3a
1=0
r
2−2r−8=0
Obliczyłem Δ, r
1=−2, r
2=4
Myślę, że do tego momentu nie popełniłem żadnego błędu. Natomiast kompletnie nie wiem jak teraz
liczyć dalej. Próbowałem w różny sposób, ma wyjśc: 1,5,9,13 V 3,6,12,24
Mógłby ktoś zerknąć
21 kwi 21:11
wajdzik:
21 kwi 21:35
wajdzik:
21 kwi 22:01
ziomek: już robię
21 kwi 22:02
wajdzik:
21 kwi 22:14
ziomek: no to z tego co wyliczyłeś masz
r2 − 2r −2=6a
podstaw najpierw r=4
to masz 16−8−2=6a a= 1
a=1
b=5
c=9
d=13 i geometryczny 1+2, 5+1, 9+3, 13+11 3,6,12,14
dla r=−2
4+4−2=6a a=1
a=1
b=−1 geo 1+2, −1+1 −3+3, −5+11 3, 0, 0, 6 i jak dla mnei to taki ciag geo nie istnieje
dlatego jest
c=−3 tylko jedno rozwiązanie
d=−5
21 kwi 22:16
Mila:
I przypadek: a=1 , r=4
b=1+4=5
c=5+4=9
d=9+4=13
tworzenie drugiego ciągu:
a+2=1+2=3
b+1=5+1=6
c+3=9+3=12
d+11=13+11=24
3,6,12,24 c. g. − q=2
II przypadek
r=−2
a=1,b=−1,c=−3,d=−5
Czy otrzymamy c.g
a+2=3
b+1=0
c+3=0
d+11=6
nie sa spełnione warunki zadania dla r=−2
21 kwi 22:25
wajdzik: Dzięki, wszystko zrozumiałem.
21 kwi 22:29
Mila:
21 kwi 22:45