matura sty 2013 Oblicz wartość wyrażenia dla
jajojejeje:
1.Oblicz wartość wyrażenia √ 9x2+6x+1 3x+ 1 + √9x2+6x3+x4 5x2+ 15x
dla x∈ (− ∞ ,−3 ) .
Taka mi wyszła, dobrze? Odp.: (15x)−1
2.Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których równanie |x + 2 |− |x| = a nie ma
rozwiązania.
Taka mi wyszła, dobrze? Odp.: (−∞ ; −2) U (2 ; +∞ )
21 kwi 20:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) w licznikach pod pierwiastkami masz wzory skróconego mnożenia ... wykorzystaj wiedzę zdobytą
na lekcjach
21 kwi 20:57
MefixD: on juz to wykonal, tylko pyta czy dobrze
21 kwi 20:58
jajojejeje: no i dobre odpowiedzi mam? dlaczego, nie ma w internecie kluczy do tych matur
21 kwi 21:37
krystek: | I3x+1I | | I3x+x2I | |
| + |
| = |
| 3x+1 | | 5x(x+3) | |
21 kwi 21:42
jajojejeje: | √(X + 13)2 | | √(x + 3)2 | |
| + |
| No więc mi wyszło coś takiego, po |
| 3x + 1 | | 5x(x + 3) | |
czym opuszczam utworzone na górze moduły, gdyż wartości w nich ≥ 0 dla X ∊ R I upraszczam.
13 +
15X = (15X)
−1
21 kwi 21:59
krystek: x∊(−∞,−3) z treści zadania
21 kwi 22:02
jajojejeje: Jaki z tego wniosek?
21 kwi 22:08
21 kwi 22:12
jajojejeje: Jesteś pewien? − to nie dobrze

A mógł byś rozwiązać całe?
21 kwi 22:44
jajojejeje: A drugie też źle?
21 kwi 22:44
krystek: 21:42
21 kwi 22:45
Technik: krystek=Kobieta a nie Mężczyzna
21 kwi 22:45
krystek: Podałeś (−aś) w treści ,że x∊(−∞,−3)
21 kwi 22:46
krystek: @Technik nick mylący −ok.
21 kwi 22:47
21 kwi 22:52
krystek: i jest ok.
21 kwi 22:53
Technik: krystek ale jak już ktoś jest na forum pewien czas to wie
21 kwi 23:00
krystek: 
Kolorowych snów.
21 kwi 23:02
Technik: Dobranoc
21 kwi 23:02
jajojejeje: czyli drugie dobrze?
21 kwi 23:11
jajojejeje: Szczerze, co do tego, że pierwsze mam źle dalej nie jestem przekonany, ktoś musi mi to rozpisać
od początku do końca, żebym zrozumiał
21 kwi 23:15
Krzysiek : patrz i analizuj
9x
2+6x+1= (3x+1)
2 z ewzoru skroconego mnozenia (a+b)
2= wiesz co dalej
x
4+6x
3+9x
2=(x
2+3x)
2 tez z tego samego wzoru skroconego mnozenia
Teraz taki wzor sie klasnia w pas
√a2=|a| no to nasz e wyrazenie wyjsciowe mozemy zapisac
tak
| √(3x+1)2 | | √(x2+3x)2 | |
| + |
| teraz patrz na wzor i na post krystek z 21.42 |
| 3x+1 | | 5x(x+3) | |
| | |3x+1| | | |x2+3x| | |
bo z tego dostaniemy |
| = |
| teraz musimy opuscic moduly ale maz |
| | 3x+1 | | 5x(x+3) | |
ze x nalezy (−nieskonczonosc ,−3) to wobec tego dla tego przedzialu |3x+1|=−(3x+1)
zmienilismy znak przy opuszczaniu wartosci bezwzgledbnej (zastanow sie dlaczego?) , natomiast
w tym przedziale x
2+3x =0 to x(x+3)=0 to x=0 lub x=−3 −−−−−wiec tak ramiona paraboli w gore
to wobec tego x
2+3x przyjmuje wartosci nieujemne (czyli0 i dodatnie ) wiec opuszczjac
wartosc bezwzgledna nie zmieniamy znaku i bedzie |x
2+3x|=x
2+3x no to dla tego przedzialu
xnalezacego
(−nieskon,−3) nasz ewyrazenie bedzie mialo postac
| −(3x+1) | | x2+3x | | x(x+3) | |
| + |
| = −1+ |
| dalej sobie poupraszczaj i wylicz |
| 3x+1 | | 5x+3) | | 5x(x+3) | |

.
21 kwi 23:16
Krzysiek : A do drugiego to wykup abonamemt na 20 minut i sciagnij sobie te zadania
21 kwi 23:20
jajojejeje: To jaki cel ma to forum, jeżeli odsyłacie mnie na inny portal?
Nie wydaje mi się uczciwe płacenie, za darmowe materiały stworzone z naszych podatków przez OKE
(klucz przecież też napisało OKE), tylko dla tego, że OKE nie chce się wstawić ich na stronę,
może właśnie dla tego, żeby zadnia info mogły sobie zarobić. Nie chce abyście rozwiązywali
zadania stworzone przez zadania info.
21 kwi 23:58
jajojejeje: ale dziękuje znalazłem błąd,
9x
2+6x
3+x
4≥0
x
2(x
2+6x+9)≥0
p=
−62=−3
√x2 (x+3)2
x(x+3)
policze sobie minus 1pkt (jako błąd rachunkowy)
22 kwi 00:17
jajojejeje: no i jeszcze −1 za złe opuszczenie modułu (trochę tu zgłupiałem

)
22 kwi 00:28
22 kwi 08:28
Krzysiek : Dzien dobry .

. Tez widze ze nie masz spania Krysiu .
Szanowny kolego Ten abonament na 20 minut to oczywiscie z tamtej strony gdzie umiescili to
zadanie . Tam zaplacisz SMS
em. Patrz sobie tam dobrze . jak wykupisz sobie tam abonament to
masz dostep do duzej ilosci informacji. .
Natomiast jesli chodzi o ta strone to tutaj masz pomoc za darmo. Nikt nikogo nie zmusz do
placenie za pomoc . Jednak zwroc uwage na to ze od razu dostales pomoc . Z drugiej strony za
korepetycje z tego tematu tez musialbys zaplacic . W dzisiejszych czasach z awszystko musisz
zaplacic .czyz nie ? A tu nie . Zalezy to tylko od Twojej dobrej woli . Teraz za darmo to
tylko mozesz dostac ,,w pysk,, jesli znajdziez sie w niewlasciwym miejscu i w niewlasciwym
czasie >
Teraz wracajac do naszego przykladu
Tu masz polecenie obliczyc wartosc wyrazenia
Maz tak x
4+6x
3+9x
2 to z e wzoru skrocoego mnozenia (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 bedzie
(x
2+3x)
2= to t o wedlug wzoru (x
2*x*2+2*x
2*3x+3x*3x)=x
4+6x
3+9x
2 wyszlo to samo?
Teraz wzor
√a2=|a| to
√(x2+3x)2=|x
2+3x| bo nasze a =x
2+3x.
Tereaz jesli wyszlo nam z ewprzedziale ktrory podales |x
2+3x|=x
2+3x a to przeciez = x(x+3)
Z drugiej strony jesli to sobie rozlozyles tak x
2(x+3)
2
no to
√x2*(x+3)2=
√x2* P{(x+3)
2} =przeciez |x|*|x+3| a tym przedziale po opuszczenie
modulu =x(x+3) a to ze wzoru
√a*b=
√a*
√b .. Czy teraz juz jasne ?

Teraz wracamy do |3x+1| i mamy przedzial (−niesk,−3) . Tu sie klania w pas definicja
wartosci bezwzglednej . |x|=x gdy x wieksze badz rowne 0 i |x|=−x gdy x <0
To przy opuszczeniu tej wartosci musimy zmienic znak na przciwny bo jesli sobie wezniesz jakas
liczbe z tego przedzialu np −10 to |3*(−10)+1|=|−29| a −29 <0 to zgodnie z definicja
|−29|=−(−29)=29 bo wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna
No to nasze |3x+1|=−(3x+1) no bo musimy zmienic znak na przeciwny opuszczajac wartosc
bezwzgledna . A tak nawiasem mowiac to −(3x+1)=−3x−1 ale zostawilem ten zapis −(3x+1) zeby
bylo lepiej widac do skrocenia.
Teraz jak widziesz mysle sobie ze nawet na lekcji nie dostales tyle wiadomosci co teraz tutaj i
przemysl to czy nie warto nawet wplacic 2 lub 5 zl na utrzymanie tego forum jednorazowo . Czy
to tak az duzy wydatek ? Pozdrawiam
22 kwi 09:33
Krzysiek : Tam mialo byc ....to wedlug tego wzoru (x2*x2 +2* itd
22 kwi 09:36
jajojejeje: Zgadzam się z tymi argumentami, choć podtrzymuje słuszność swoich i dziękuje za pomoc, bo
dzięki wam zrozumiałem, co źle robiłem w tym zadaniu. Nie uważam, że "na lekcji nie dostałeś
tyle wiadomości co teraz tutaj". Nie rozumiem, tylko dlaczego zachęcacie mnie do wykupienia
abonamentu na konkurencyjnej stronie. Tylko dla tego że między innymi ta strona przechowuje
zadania z tej matury? Czy jest jakaś różnica między zadaniami z matury stworzonej przez OKE
Lublin, a innymi zadaniami?
Jeżeli chodzi o zadanie pierwsze to już wszystko wiem.
22 kwi 16:41
Krzysiek : Co do drugiego to narysuj wykres funkcji f(x)=|x+2|−|x| i teraz prosta y=a przesuwaj po osi
OY i zobacz w jakim przedziale nie przecina tego wykresu
23 kwi 00:07