znajdź postać wielomianu
ahu8: W wyniku podzielenia wielomianu W(x) przez (x+2) otrzymujemy iloraz Q(x) i resztę 0. Dzieląc
W(x) przez (x+1) to otrzymamy iloraz Q(x)+2x−3 i resztę 2. Jaka jest postać wielomianu W(x)?
zapisuję to tak:
W(x)=(x+2)*Q(x) => W(−2)=0
W(x)=(x+1)(Q(x)+2x−3)+2 => W(−1)=2 (nie jestem pewna)
ale też nie znam stopnia W(x)
proszę o pomoc w zadaniu
21 kwi 20:47
Tomek: ja to bym zrobił tak:
tak jak zapisałeś:
W(x)=(x+2)*Q(x)
W(x)=(x+1)(Q(x)+2x−3)+2
i teraz
(x+2)*Q(x)=(x+1)(Q(x)+2x−3)+2
po wymnożeniu i odejmowaniu dostajemy Q(x)
Q(x)=2x2−x−1
i teraz bez problemu obliczysz W(x)....
powinno byc dobrze...
21 kwi 20:59
ahu8: zgadza się, obliczyłam i wyszło:
Q(x)=2x2−x−1
zatem:
w(x)=(x+2)(2x2−x−1)=2x3+3x2−3x−2
wielkie dzięki!
21 kwi 21:20