matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
`
asd:
Czy istnieje kąt ostry α taki, że: sinα=√3/3 i tgα=2/3? Odp. uzasadnij. Skorzystałem z 1 trygonometrycznej cosα wyszedł mi
√
6
/
√
3
i teraz nie wiem czy wystarczy podstawić do wzoru tgα=sin/cos
?
21 kwi 20:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... wystarczy
21 kwi 20:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
√
6
ale cosinus nie mógł Ci wyjść
√
3
21 kwi 20:40