Proste zadanka lecz zanik pamieci czarna dziura... pomocy
xyz: zad 1. x2−18x+81<0
zad 2. x4−5x2=5−x2
21 kwi 20:31
21 kwi 20:32
krystek: 1) Δ=... x1 =..x2.. wykres i odczytaj ujemne wartości dla jakich x
21 kwi 20:32
bezendu:
zadanie 1 masz link od Artura
zadanie 2 możesz mieć problem
x
4−4x
2−5=0
x
2=t
t
2−4t−5=0 i teraz Δ
21 kwi 20:33
xyz: chcialem pierwsze zadanie wzorem skroconego mnozenia czyli
(x−9)2<0
21 kwi 20:39
xyz: bo normalnie z delty wychodzi ze nic nie ma mniejszego od zera wiec brak odpowiedzi
21 kwi 20:40
krystek: x=9 jest m zerowym wiec Δ=0
21 kwi 20:44
TULIPAN88: x
2−18x+81
a = 1 b=−18 c=81
Δ=(−18)
2 − 4* 1*81
Δ= 324−324
Δ=0
x
o = −b/ 2a
x
o = 18/2
x
o = 9
21 kwi 20:44
krystek:

Odp ....
21 kwi 20:45
xyz: tak macie racje wiec chodzi mi o to czy to zadanie nie ma rozwiazania? bo tam jest <0 a tutaj
sa tylko wartosci wieksze od zera
21 kwi 20:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... nie ma rozwiązań ... nie ... nie są tylko większe od zera ... bo też równe zero (x=9)
21 kwi 20:47
krystek: Dokładnie wartości ≥0
21 kwi 20:48
xyz: gdyby bylo pytanie o mniejsze rowne zero byloby ≤ a jest < wiec "nie są tylko większe od zera
... bo też równe zero (x=9)" ciebie nie czaje ale ok juz wszystko wiem dzieki
21 kwi 20:51