matematykaszkolna.pl
Pomoc w zrozumieniu skróceń wyrażeń wymiernych. Iza: Skróć wyrażenia wymierne:
 3x3y2z xy 
a)

=

6x2yz 2 
reszta się skróciła ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak dziwnie jest to rozwiązane?
21 kwi 20:28
krystek:
3x2*y*z (x*y) 

=
3x2*y*z(2) 
21 kwi 20:31
Iza: nie rozumiem:(
21 kwi 20:43
Iza: Można dokładniej?
21 kwi 20:47
MefixD: wez sobie poskracaj to co sie da na ulamku i powinno wyjsc to samo co po prawej stronie
21 kwi 20:47
Iza: Ale jak np jest samo "z" i "z2" to samo "z" się skruciło a "z2" nie
21 kwi 20:58
Krzysiek : Moze to zapiszemy inaczej Popatrz x3=x*x*x y2=y*y x2=x*x no to teraz to nasze wyrazenie
3x3*y2*z 3*x*x*x*y*y*z 

mozemy zapisac tak

3 z licznika skroci
6x2*y*z 6x*x*y*z 
sie z 6 z mianownika i zostanie 1 w liczniku i 2 w mianowniku i takze teraz poskracaj xsy z licznika z x ami z mianownika to samo zrob z y kami a takze z zetami i zobacz co wyjdzie
21 kwi 21:10
Krzysiek : Moze to zapiszemy inaczej Popatrz x3=x*x*x y2=y*y x2=x*x no to teraz to nasze wyrazenie
3x3*y2*z 3*x*x*x*y*y*z 

mozemy zapisac tak

3 z licznika skroci
6x2*y*z 6x*x*y*z 
sie z 6 z mianownika i zostanie 1 w liczniku i 2 w mianowniku i takze teraz poskracaj xsy z licznika z x ami z mianownika to samo zrob z y kami a takze z zetami i zobacz co wyjdzie
21 kwi 21:11
Krzysiek : Nie wyslalo za 1 razem wiec dalem jeszcze raz wyslij i dlatego 2 takie same wpisy Dobry wieczor Krystek emotka Jutro wnuczka konczy 6 lat i musze kupic prezent
21 kwi 21:14
Iza: Nie rozumiem tego wogule.
21 kwi 21:15
Krzysiek :
 z z 1 
A jesli chcesz skrocic np

to przeciez mozesz zapisac tak

=

z2 z*z z 
21 kwi 21:17
Iza: ale tam żadne "z" nie jest do kwadratu
21 kwi 21:23
Krzysiek : To nie jest wytlumaczenie ze nie rozumien tego w ogole Przeciez to co napisalem to juz prosciej nie mozna rozpisac
 3x*x*x*y*y*z 
masz tak

teraz z 3 i 6 juz CI napisalem co masz zrobic a teraz
 6x*x*y*z 
bierz i po kolei skracaj x sy z licznika z xami z mianownika czyli skroc jeden x z licznika z xem z mianownika potem drugi x z licznika z drugim xem z mianownika i zostanie jeden x w liczniku Teraz zajmij sie tak samo z ykami wiec skroc jeden y z licznika z y kiem z mianownika i zostanie y w liczniku Takze skroc z zlicznika z z etem z mianownika . To zostanie w liczniku x*y *1(ale 1 nie piszemy) to zostanie x*y a w n mianowniku zostanie tylko 2 TO otrzymamy po skroceniu
 x*y 

.
 2 
Nie wiem juz jak jescze prosciej to mozna wytlumaczyc.
21 kwi 21:30
Krzysiek : Z tym z etem to tylko byl taki przyklad zeby wiedziala na drugi raz jak to zrobic. Pewnie z eto nie bylo do tego przykladu zadania ale w poscie z 20.58 pytalas sie o to . masz emotka i zabieraj sie do liczenia
21 kwi 21:35
Iza: Nie czaje takich skomplikowanych zadań.
21 kwi 21:35
krystek:
 24 
Skróć ułamek

=
 36 
21 kwi 21:37
Iza: 24=12 36=18
21 kwi 21:41
krystek: =.. dalej skracaj
21 kwi 21:43
krystek:
 3x2 
a teraz skróć :

=....
 x 
21 kwi 21:43
Krzysiek : Iza wyobraz sobie ze to jest najprostsze zadanie jakie moze byc
21 kwi 21:54
krystek: Krzysiek , to jest to obrażone dziecko. Pozdrawiam.
21 kwi 22:06
Iza: Jeszcze raz usłysze hasło "obrażone dziecko" a będziemy inaczej rozmawiać!
21 kwi 22:11
Technik: Grozisz ale to prawda co Ci napisał Krzysiek nawet na maturze podstawowej nie ma takiego zadanie bo jest za proste emotka więc radzę słuchać rad osób które chcą Ci za darmo pomóc bo mają większe doświadczenie od Ciebie i więcej matematyki ''zjedli'' od Ciebie emotka
21 kwi 22:17
Iza: To jest obrażanie. Widze,że nie mam tu czego szukać.Narazie.
21 kwi 22:18
krystek: emotka
21 kwi 22:29
Krzysiek : I uwazasz ze to jest obrazanie ? To my w tym momencie mozemy poczuc sie obrazani takim podziekowaniem za pomoc . . Poza tym jak chcesz inaczej rozmawiac . Przyjedziesz do mnie ? Krysiu.ja to wiedzialem zo to ona ale myslalem ze sie chce jednak cos nauczyc . No ale jesli nie chce <to szczesc Boze na droge > Rowniez pozdrawiam emotka .
21 kwi 22:36