Pomoc w zrozumieniu skróceń wyrażeń wymiernych.
Iza: Skróć wyrażenia wymierne:
reszta się skróciła ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak dziwnie jest to rozwiązane?
21 kwi 20:28
krystek: | 3x2*y*z (x*y) | |
| = |
| 3x2*y*z(2) | |
21 kwi 20:31
Iza: nie rozumiem:(
21 kwi 20:43
Iza: Można dokładniej?
21 kwi 20:47
MefixD: wez sobie poskracaj to co sie da na ulamku i powinno wyjsc to samo co po prawej stronie
21 kwi 20:47
Iza: Ale jak np jest samo "z" i "z2" to samo "z" się skruciło a "z2" nie
21 kwi 20:58
Krzysiek : Moze to zapiszemy inaczej
Popatrz x
3=x*x*x
y
2=y*y x
2=x*x no to teraz to nasze wyrazenie
| 3x3*y2*z | | 3*x*x*x*y*y*z | |
| mozemy zapisac tak |
| 3 z licznika skroci |
| 6x2*y*z | | 6x*x*y*z | |
sie z 6 z mianownika i zostanie 1 w liczniku i 2 w mianowniku i takze teraz poskracaj x
sy
z licznika z x
ami z mianownika to samo zrob z y
kami a takze z z
etami i zobacz co
wyjdzie
21 kwi 21:10
Krzysiek : Moze to zapiszemy inaczej
Popatrz x
3=x*x*x
y
2=y*y x
2=x*x no to teraz to nasze wyrazenie
| 3x3*y2*z | | 3*x*x*x*y*y*z | |
| mozemy zapisac tak |
| 3 z licznika skroci |
| 6x2*y*z | | 6x*x*y*z | |
sie z 6 z mianownika i zostanie 1 w liczniku i 2 w mianowniku i takze teraz poskracaj x
sy
z licznika z x
ami z mianownika to samo zrob z y
kami a takze z z
etami i zobacz co
wyjdzie
21 kwi 21:11
Krzysiek : Nie wyslalo za 1 razem wiec dalem jeszcze raz wyslij i dlatego 2 takie same wpisy
Dobry wieczor Krystek

Jutro wnuczka konczy 6 lat i musze kupic prezent
21 kwi 21:14
Iza: Nie rozumiem tego wogule.
21 kwi 21:15
Krzysiek : | | z | | z | | 1 | |
A jesli chcesz skrocic np |
| to przeciez mozesz zapisac tak |
| = |
| |
| | z2 | | z*z | | z | |
21 kwi 21:17
Iza: ale tam żadne "z" nie jest do kwadratu
21 kwi 21:23
Krzysiek : To nie jest wytlumaczenie ze nie rozumien tego w ogole
Przeciez to co napisalem to juz prosciej nie mozna rozpisac
| | 3x*x*x*y*y*z | |
masz tak |
| teraz z 3 i 6 juz CI napisalem co masz zrobic a teraz |
| | 6x*x*y*z | |
bierz i po kolei skracaj x
sy z licznika z x
ami z mianownika czyli skroc jeden x z
licznika z x
em z mianownika potem drugi x z licznika z drugim x
em z mianownika i zostanie
jeden x w liczniku
Teraz zajmij sie tak samo z y
kami wiec skroc jeden y z licznika z y
kiem z mianownika i
zostanie y w liczniku
Takze skroc z zlicznika z z
etem z mianownika . To zostanie w liczniku x*y *1(ale 1 nie
piszemy) to zostanie x*y a w n mianowniku zostanie tylko 2 TO otrzymamy po skroceniu
Nie wiem juz jak jescze prosciej to mozna wytlumaczyc.
21 kwi 21:30
Krzysiek : Z tym z
etem to tylko byl taki przyklad zeby wiedziala na drugi raz jak to zrobic. Pewnie z
eto nie bylo do tego przykladu zadania ale w poscie z 20.58 pytalas sie o to . masz

i zabieraj sie do liczenia
21 kwi 21:35
Iza: Nie czaje takich skomplikowanych zadań.
21 kwi 21:35
21 kwi 21:37
Iza: 24=12
36=18
21 kwi 21:41
krystek: =.. dalej skracaj
21 kwi 21:43
krystek: | | 3x2 | |
a teraz skróć : |
| =.... |
| | x | |
21 kwi 21:43
Krzysiek : Iza wyobraz sobie ze to jest najprostsze zadanie jakie moze byc
21 kwi 21:54
krystek: Krzysiek , to jest to obrażone dziecko. Pozdrawiam.
21 kwi 22:06
Iza: Jeszcze raz usłysze hasło "obrażone dziecko" a będziemy inaczej rozmawiać!
21 kwi 22:11
Technik: Grozisz

ale to prawda co Ci napisał Krzysiek nawet na maturze podstawowej nie ma takiego
zadanie bo jest za proste

więc radzę słuchać rad osób które chcą Ci za darmo pomóc bo mają
większe doświadczenie od Ciebie i więcej matematyki ''zjedli'' od Ciebie
21 kwi 22:17
Iza: To jest obrażanie. Widze,że nie mam tu czego szukać.Narazie.
21 kwi 22:18
krystek:
21 kwi 22:29
Krzysiek : I uwazasz ze to jest obrazanie ? To my w tym momencie mozemy poczuc sie obrazani takim
podziekowaniem za pomoc . . Poza tym jak chcesz inaczej rozmawiac . Przyjedziesz do mnie ?
Krysiu.ja to wiedzialem zo to ona ale myslalem ze sie chce jednak cos nauczyc . No ale jesli
nie chce <to szczesc Boze na droge > Rowniez pozdrawiam

.
21 kwi 22:36