matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Kamila: Liczby (1,2,3....,10) uporządkowano w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo wystąpienia w tym uporządkowaniu: a) dwójki bezpośrednio przed ósemką b) dwójki przed ósemką Bardzo proszę o wyjaśnienie, zależy mi na zrozumieniu, a nie bezsensownym przepisaniu zadania.
21 kwi 20:19
Artur_z_miasta_Neptuna: a) masz sytuację: 2 8 _ na ile sposobów ustawisz 8 pozostałych liczb na 8 miejscach ale 2 i 8 nie muszą być na początku ... może byc np. 2 8 , itd. pomnóż co Ci wyszło przez odpowiednią liczbę
21 kwi 20:30
Artur_z_miasta_Neptuna: 2 8 − − − − − − − − a później miało być np. − − 2 8 − − − − − −
21 kwi 20:30
Kamila: 9*8! ?
21 kwi 20:32
Artur_z_miasta_Neptuna: dokładnie
21 kwi 20:32
Artur_z_miasta_Neptuna: ale to jest tylko #A ... a nie prawdopodobieństwo ... żeby nie było emotka natomiast (b) jest o wiele łatwiejsze jeżeli się spojrzy na problem 'z odległości' masz ileś tam ustawień tych dziesięciu liczb (istotne jest, że to są permutacje) jaka jest szansa że 2 będzie przed 8 (ale nie musi być bezpośrednio przed nią) bez liczenia #B ... ile
21 kwi 20:34
Kamila: No tak, b jest bardzo oczywiste, bo dwójka może tać albo przed albo za ósemką, tylko nie za bardzo wiem jak mogę to zapisać
21 kwi 20:38