Trudne
TULIPAN88: Ze zbioru liczb {1,2,3,4 .......... 999, 1000} losujesz jedna liczbe. oblicz
prawdopodobienstwo ze otrzymasz liczbe podzielna przez 3 lub przez 5...
21 kwi 20:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
oblicz ile jest liczb podzielnych przez 3 ... ile przez 5 ... a ile i przez 3 i przez 5 (czyli
przez 15)
wykonaj odpowiednie obliczenia
21 kwi 20:20
21 kwi 20:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
no co

z czym masz problem
21 kwi 20:31
TULIPAN88: ale biore pod uwage tylko 12 3 4 999 1000?
21 kwi 20:32
Artur_z_miasta_Neptuna: ... yyyy co

wszystkie liczby od 1 (włącznie) do 1'000 (włącznie)
21 kwi 20:36
TULIPAN88: tego jest za dużo zeby to wypisywać...
21 kwi 20:38
krystek: A znasz ciąg arytmetyczny ?
a1=3 r=3 an=999 wylicz ile ich jest
Następnie przez 5 i tak jak napisał Artur odjąć ilość podzielnych przez 3i5
21 kwi 20:42
TULIPAN88: pomocyyyyyyyyyyyy
21 kwi 20:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka jest najmniejsza liczba podzielna przez 3

a następna

a następna

czyli 'co ile' będzie liczba podzielna przez 3

to jak wyznaczyć ile jest takich liczb
21 kwi 20:58
TULIPAN88: najmniejsza to 3 6 i 9? co 3?
21 kwi 21:05
krystek: Ilość podzielnych przez 3
an=a1+(n−1)*r
999=3+(n−1)*3 wylicz n
21 kwi 21:06
TULIPAN88: n = 3
21 kwi 21:10
TULIPAN88: ?
21 kwi 21:18
krystek:
21 kwi 21:23
TULIPAN88: ?
21 kwi 21:28
wredulus_pospolitus:
tulipan −−− powiem szczerze −−− masz STRASZLIWE braki ... siadaj do podstaw każdego działu ...
zaczynając od potęg i powoli przesuwaj sie w kierunku dalszych tematów
21 kwi 21:38