ol
blan: Znajdz zbior srodkow wszystkich okregow przechodzacych przez punkt P = (3,2) i stycznych do osi
OX.
czy ktoś może mi podać wskazókę jak rozwiązywać takie zadania wiem że b=r
21 kwi 20:14
Godzio:
P(2,3)
|b| = r (a nie samo b)
(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2 ⇒ (3 − a)
2 + (2 − b)
2 = b
2
Teraz to doprowadź do funkcji b(a)
21 kwi 20:18
Godzio:
P(2,3)
|b| = r (a nie samo b)
(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2 ⇒ (3 − a)
2 + (2 − b)
2 = b
2
Teraz to doprowadź do funkcji b(a)
21 kwi 20:18
blan: oki ja to rozumiem ale ja nie moge jednego pojąć dlaczego mam liczyć f(a)?
21 kwi 20:22
blan: sory b(a) tego nie rozumiem
21 kwi 20:24
blan: czy ktoś może mi wytumaczyć
21 kwi 20:51
pigor: ... no to może . ...

opowiem ci np. tak :
szukasz zbiór (miejsce geometryczne) środków
(a,b)=? okręgów
(x − a)2 + (y − b)2 = r2 przechodzących przez dany punkt
(3,2 i stycznych
do osi
Ox, czyli o promieniu
r=b, czyli krzywej o równaniu funkcji uwikłanej:
(*) (3−a)2+(2−b)2= b2 i koniec , w zasadzie masz już szukany zbiór punktów
(a,b), ale równanie to doprowadzę do dobrze znanej ci krzywej mianowicie
(3−a)2+(2−b)2= b2 ⇔ (3−a)
2= b
2−(2−b)
2 ⇔ (3−a)
2= (b−2+b)(b+2−b) ⇔
⇔ (3−a)
2= 2(2b−2) ⇔ 4(b−1)= (3−a)
2 ⇔ b−1=
14(a−3)
2 ⇔
⇔
b=14(a−3)2+1 − równanie paraboli − zbioru punktów (a,b) − o wierzchołku (3,1),
którą możemy zapisać jako funkcję
y= 14 (x−3)2+1 kwadratową , której wykresem
jest parabola o wierzchołku (3,1) − szukana krzywa (zbiór) punktów
(x,y)
spełniających warunki zadania . ...
21 kwi 21:15