Równanie funkcji trygonometrycznych
Marek: Proszę o pomoc z:
√3cosx − sin x = −1
wiem, że trzeba skorzystać z sumy kątów
| √3 | | 1 | | 1 | |
| cos x − |
| sin x = − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | pi | | pi | | pi | |
sin |
| cos x − cos |
| sin x = sin(− |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 6 | |
| | pi | | pi | |
sin( |
| −x) = sin(− |
| ) |
| | 3 | | 6 | |
ale nie wychodzi mi zgodnie z odpowiedzami
21 kwi 19:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak Ci wychodzi ... a jak w odpowiedziach

nie zamieniaj 1/2 na sinusa ... po co
21 kwi 19:59
Marek: Odpowiedzi:
| pi | | pi | |
| + 2k pi , |
| + 2k pi |
| 2 | | 6 | |
a u mnie
| | pi | | 7 | |
x = |
| − 2k pi , |
| pi − 2k pi |
| | 2 | | 6 | |
21 kwi 20:07
Marek: zamieniłem 1/2 żeby łatwiej porównywać obie strony (wartości sinusów), a jak inaczej?
21 kwi 20:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
o ile pierwsza część odpowiedzi ... możesz z jednej przejść do drugiej (zamiast k napisz −k i
już masz to samo)
o tyle druga część jest źle
21 kwi 20:10
Marek: | | 1 | |
ok, to już rozumiem, ale co robię źle w drugiej części? Założyłem, że sin wynosi − |
| dla |
| | 2 | |
| | pi | | pi | |
−pi + |
| można też 2pi − |
| ale tu znowu wychodzi inaczej i też źle. Pewnie coś |
| | 6 | | 6 | |
źle rozumiem, tylko co?
21 kwi 20:17
Marek: odswieżam
21 kwi 21:24