analityczna
karol: Sprawdź, czy na równoległoboku ABCD można opisać okrąg.
A(−1,0), B(8,−3), C(5,6), D(−4,9)
Jakaś podpowiedź? Wiem, że czworokąt można wpisać w okrąg, jeśli suma przeciwległych kątów
wynosi 180 stopni, ale jak to sprawdzić w takim przypadku przy geometrii analitycznej? Jak
rozwiązywać tego typu zadania? Jeśli trzeba sprawdzić, czy da się wpisać okrąg wystarczy
policzyć długości boków i sprawdzić, czy suma przeciwległych jest taka sama, ale tutaj nie mam
pomysłu...
21 kwi 19:40
Artur_z_miasta_Neptuna:

z tw. cosinusów:
a
2+b
2 − 2abcosα = c
2+d
2 − 2cd*cosβ
i masz sprawdzić czy zachodzi α+β=180 ⇒ α = 180 − β ... czyli cosα = cos(180−β) = −cosβ
jeżeli równanie z tw. cosinusów będzie spełnione dla tego warunku to znaczy, że suma kątów
wynosi 180 ... czyli i dwóch drugich także wynosi 180 ... więc można opisać okrąg na tym
czworokącie
21 kwi 19:46