:)
TULIPAN88: Wiadomo, że w(3) = 126. gdy w(x)=x5−2x4+5x3−10x2−2ax+18. Wobec tego wartość współczynnika a
wynosi?
21 kwi 19:25
iekso: za x podstawiasz 3 i całe wyrażenie ma się =126
21 kwi 19:28
TULIPAN88: nie wychodzi
21 kwi 19:41
bezendu: Pokaż jak liczysz
21 kwi 19:42
TULIPAN88: 35 −2*34+5*33−10*32−2*a*3=18 ?
21 kwi 19:46
bezendu:

3
5−2*3
4+5*3
3−10*3
2−6a+18=126 teraz rozwiąż
21 kwi 19:47
TULIPAN88: bzdury wychdzą
21 kwi 19:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie bzdury

pokaż jakie liczby Ci wychodzą
21 kwi 19:53
iekso: bzdury czyli co dokładnie?
21 kwi 19:53
TULIPAN88: 243−81+37−6a+18
21 kwi 19:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i

co dalej

i czemu to się równa
21 kwi 20:00
iekso: 243−135+162−90−6a+18=126
21 kwi 20:00
TULIPAN88: 0?
21 kwi 20:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
TULIPAN ... wybacz za szczerość ... ale Ty nie masz pojęcia co liczysz ... robisz (a raczej się
starasz robić) 'z automatu'
21 kwi 20:02
bezendu: Tulipan potrafisz odejmować i dodawać

to zrób to
21 kwi 20:04
TULIPAN88: umiem, tylko nie ogarniam, teraz pisze mature znowu

i nie rozumiem paru zadan
21 kwi 20:05