Przebieg zmienności funkcji
Ola: podaj przebieg zmienności funkcji : f(x)= ln(1+e−x )
uwzględniając:
1) − dziedzinę
− granice na końcach przedziału określoności
− asymptoty pionowe i ukośne
− pkt. przecięcia z osiami układu współrzędnych
2) − Pierwszą pochodną
− dziedzina pierwszej pochodnej
− ekstrema lokalne funkji
3) − Druga pochodna
− dziedzina drugiej pochodnej
− wyznaczenie przedziałów dla których funkcja jest wypukła w górę i w dół
− wyznaczenie pkt przegięcia
21 kwi 19:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
i co

mamy Ci to zrobić
21 kwi 19:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
studentko ... masz napisane co po kolei robić
więc siadasz na swoich szacownych 4 literach i robisz ... a nie szukasz 'głąba' który Ci to
zrobić za piękne oczęta
21 kwi 19:17
Ola: gdybym wiedziała jak to zrobić to bym tu nie była, a tak nie wiem nawet jak wyznaczyć dziedzinę
21 kwi 19:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie wiesz jak się dziedzinę wyznacza

to zdradź mi ... jak Ci szło przygotowywanie się do
matury rok temu

21 kwi 19:20
Ola: to forum chyba nie polega na wzajemnym ubliżaniu sobie, lecz na pomocy, a przynajmniej tak mi
się wydawało.
21 kwi 19:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze nie ubliżam ... trochę dystansu do krytyki potrzeba mieć
natomiast nie licz, że tutaj każdy będzie całował Ciebie po nóżkach, że mogą za Ciebie zrobić
zadanie ... jesteś na studiach ... powinnaś podstawy z gimnazjum/liceum znać −−− a ich nie
znasz
pytania naprowadzające:
dla jakiego x wyrażenie ln x nie ma sensu ?
dla jakiego x wyrażenie 1+e−x będzie w przedziale z poprzedniego pytania?
w takim razie jaka jest dziedzina funkcji ?
21 kwi 19:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a to forum jest do naprowadzenia ... a nie rozwiązania ... Ty podałaś zadanie i czekasz na
rozwiązanie (i nie udawaj, że jest inaczej)
21 kwi 19:24
Ola: ln(1+e
−x) > 0
ln(1+e
−x) > ln1
1+e
−x>1
e
−x>0
D=R
21 kwi 19:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
yyy nie do końca ... ln (1+e−x) ma sens gdy 1+e−x > 0 ... ale sama dziedzina dobrze
21 kwi 19:33
Ola: to teraz granice mam liczyć dla +nieskończoności i − nieskończoności?
21 kwi 19:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
naturalnie
21 kwi 19:41
asdf:

D=R ⇒ brak asymptot pionowych, do ukośnych:
jeszcze masz tu wykres funkcji e
x, jak widać:
f(x) = e
x, gdy x →
∞ to f(x) →
∞
, gdy x → −
∞ to f(x) → 0
21 kwi 21:09
Trivial: Hej asdf.
21 kwi 21:23
asdf:
21 kwi 22:17
asdf: hej
21 kwi 22:17