statystyka
Magda:
Zbadano dwie grupy studentów studiów dziennych z drugiego roku. Badanie dotyczyło czasu wolnego
w tygodniu. Okazało się, że średni czas wolny studentów z grupy I wyniósł około 33 godziny
tygodniowo. W drugiej grupie średni czas wolny był o 2 godziny dłuższy. Jaki jest przeciętny
czas wolny liczony dla dwóch grup łącznie jeśli wiadomo, że pierwsza grupa jest 1,5 krotnie
liczniejsza
Obliczyłam i wyszło mi 120,5?
21 kwi 19:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak przeciętny czas wolny z obu grup może Ci wyjść większy niż średni czas w każdej z tych grup

to tak jakbyś miał:
jedziesz samochodem 50km/h w mieście, a na obwodnicy 110km/h ... jaka była średnia prędkość ...
i by Ci wyszło np. 231km/h
21 kwi 19:09
Magda: 42,25?
21 kwi 20:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
nadal ... pierwsza grupa −− 33h ... druga 35h ... jak średnia może wyjść 42,25h
21 kwi 20:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli więcej każda z wartości w grupach
21 kwi 20:39
Mila:
n− liczebność II grupy
1,5 n liczebność I grupy
| | liczba wolnych godzin I grupy | |
śr1= |
| =33h |
| | 1,5n | |
liczba wolnych godzin I grupy=1,5*33n=49,5n
| | liczba wolnych godzin II grupy | |
śr.2= |
| =35h |
| | n | |
liczba wolnych godzin II grupy=35*n=35n
| | 49,5n+35n | |
śr= |
| =33,8h |
| | n+1,5n | |
21 kwi 21:02