Narysuj wykres zależności masy izotopu u{4}{5}Fr
Madzik: Próbka zawiera 3 mg izotopu 21887Fr , dla którego czas połowicznego rozpadu jest równy
0,002 s. Narysuj wykres zależności masy izotopu 21887Fr powstałego w próbce od czasu.
Zaznacz na wykresie co najmniej 5 punktów.
21 kwi 19:06
21 kwi 20:03
Madzik: Ale te 3 mg dla jakiego czasu rozkladu beda?
21 kwi 20:26
Mateusz: 3mg to jest masa poczatkowa czyli m
0 
ogolnie masa koncowa izotopu to:
| | 1 | |
m=m0( |
| t/e gdzie e−czas połowniczego rozpadu |
| | 2 | |
t−czas trwania rozpadu
m
0−masa poczatkowa
ty liczysz dla pieciu przykładowych danych tj dla t= 4,8,12,16,20 [s] i zaznaczasz na osi OX
czas a na OY policzone m i łączysz tak otrzymane punkty
21 kwi 20:48
Mateusz:
| | 1 | | 1 | |
znow spierniczyłem wzor iloraz t/e jest w potędze tj |
| do potegi t/e i |
| jest w |
| | 2 | | 2 | |
nawiasie )
21 kwi 20:53
Madzik: tak, tak, wzór to domyśliłam się jaki jest

Ej a ogólnie nie lepiej podstawić np. 0,004 czy
0,006 , bo jak podstawiam te całkowite cyfry, to gubię sie z tą potęgą?
21 kwi 21:06
Mateusz: Pewnie tak

ja nie sprawdzałem i nie liczyłem podałem ci tylko przykład

ale zawsze jak masz
problem mozesz to zrobic tez w excelu

i potem przerysowac do zeszytu
21 kwi 21:08
Madzik: Ale to tez dziwnie wychdzi, dla t= 0,002 −3 mg, 0,004− 3/4 mg ; 0,006−3/8 mg ; 0.008− 3/16 ;
0,001− 3/32 mg i i jak mam teraz narysowac ten przedział?
21 kwi 21:26